Saturday, January 11, 2020

HATYAI TRIP BAJET RM250 (3H2M)

Hi! Sorry for the long hiatus. I had to post it on my blog sebab some of my friends asked for my itinerary hehe. So yes, I went to Hatyai by BUS for 3 Days 2 Night dengan my other 3 friends! Okay so the total budget (excluding food expenses&shopping) was only RM247.50.
Ni bajet selepas dibahagi 4 pax ye.
  • Transport (bus, pergi balik)= RM155
  • Hotel (2rooms, 2nights)= RM50
  • Simcard (2packs)= RM12.50
  • Grab/TukTuk= RM30
Total= RM247.50  RM250
  • Makan2 melampau melantak= RM150
  • Shopping (borong burger CP, susu meiji, kacang gaju) = RM100
Total=RM447.50   RM450 lah senang cerita.

Masa ni qila makan tak ingat dunia. Hahaha cheat gila2 punya lah!!!! Boleh je kurangkan. Kalau tak guna grab/tuktuk + shopping/borong mengarut boleh je save rm50-rm70 lagi hihi.

Okay? Now i nak review untuk TRANSPORT which is by BAS & HOTEL!

1.    Bas Suasana Tony Coach

Rating: 4.5/5!
 Selimut sorang satu - mine is baru basuh sbb wangi alhamdulillah 
 Ada plug/usb port! Very convenient.
 Dia tolong isi kan details sikit Arrival Card untuk Thai Immigration (kertas putih)
 Bas ni direct ke Hatyai. Kalau naik train ets, taksilap i kena naik minivan ke hatyai kan? 

Cons: Petak buntut sebab almost 9 hours in bus. Ugh. And sejuk sangat lol. And bas kitorang ada mcm trip makcik pakcik banyak bebel hahahaha. So pls jgn tinggal earphone. Masa ni la nak layan lagu dlm playlist.
Ps: Bas ni stop 2 kali; cop passport dkt Bukit Kayu Hitam. & cop kertas putih dkt Thai Border. Pastu terus direct masuk Hatyai which is alhamdulillah very near with our cheapskate hotel!!! Which hotel?


2.     Hotel Laemthong Hatyai (jgn lupa SHOPBACK agoda hello)

Rating: 9/10
 Ada towel, iron luar bilik. Drinking water pun ada.
 Wifi sampai dalam bilik alhamdulillah.
 Dekat dengan semua tempat best weh. Ok sesangat lah. Sebab kami datang untuk foodhunting. Bukan tidor sesedap pun. Hihi. Cukup syarat la comfiness ni😉 Ni pun nasib bilik hotel dah habis :( kalau amik bilik aircond mesti lagi cunz!

Kami 4 orang ambil 2 bilik. 2 bilik untuk 2 malam = RM200!

Jadinya untuk sorang jatuh RM50 je untuk 2 malam :) boleh je murah lagi kalau bukan peak season uhuhu.

Leh check review dekat sini > HOTEL AGODA LAEMTHONG HOTEL <

3.   7-Eleven Thailand
Okay. Pls la pergi 7e Thailand. Best. Beli makanan halal yang takde dekat Malaysia!
 Burger CP! Banyak flavor! Try semua! (shrimp&fish, chicken cheese,blackpepper chicken)
 Susu Meiji (banana, honeydew, coffee, choc, strawberry)
 Yakult besar
 Keropok seaweed tao kae noi untuk peminat exo :p
Kitorang gi 2 7e hahaha. First day gi untuk rasa segala macam. Before balik tu gi sekali lagi untuk borong habiskan duit yg ado hihihi.

4.   Checklist wajib:
  • Beli mineral waters to stay hydrated!!!!!
  • Beli 2 pin plug!
  • Beli simcard awal2 terus senang! Can also buy through klook tapi extra sikit la sbb got postage 😬
We bought 2 sims. 2 org pakai. 2 org lagi hotspot jee. Sbb dapat 8GB for 8 days. Pakai 3 hari je kan so yeah.
Tapi I would’ve suggest buy sorang satu sim sbb bahaya. Susah nak call/reach if sorang tu no internet/no call oki. Ps: haritu i dgn sorang tersesat. Nasibaik ingat jalan balik hotel weh. Semata balik hotel demi wifi. Stupid or not? Haha u judge. So pls beli simcard sorang satu. Rm10 je hehe.

OKAY NI MY ITINERARY. Tadi tu intro je hehe sorry~ 

Ps: Kitorang gerak khamis malam. Berkumpul dekat TBS. Pastu Jumaat pagi sampai yay!
DAY 1

 
 Berdoa lah nak cop passport tu tak ramai orang. Kitorang beratur dekat setengah jam la jugak. Phewww. 
And apa yang best naik bas ni kan, you takyah fikir dah nak transit bagai. My Tony Suasana bas ni bebetul 4 mins of walking distance from my hotel. Dia just suruh double check and print ticket balik. And remind us to kumpul at what time. 

1.   Brunch Kai Tod Decha 220 BAHT (overrated & overpriced)

  • 4 Teh ais madu
  • 4 Nasi putih
  • 1 Tomyam kung / poktek
  • 1 Sayur kailan 
  • 3 Ayam goreng KTD
  • 1 Daging goreng garlic
  • 1 sayur brokoli with shrimp jgn order ni ok
Ps: ni portion untuk 4 orang girls total RM120 LOL hihi. Jadi RM30 lak brunch kami. Quite pricey yg sayur brokoli tu. So order benda lain okeh. Dkt sini quite overrated & dah viral kennn so ramai je malays. Cakap pun melayu je bila order. But i ada je baca review banyak lagi tempat lain yang sedap but sadly i tak sempat try huhuhu T_T

2.   KimYong Market (walking distance from hotel)
  • Passport holder 100 BAHT. (Boleh dapat 180 baht kalau buat 2. Pls jgn lupa nego to save money oki.)
  • Magnet umi 35 BAHT. Buy 3 for 100 baht.
  • Beli kacang gajus/pistachios. 1kg around 320 BAHT. I bought 500gram gajus for 170 BAHT.
  • Dekat sini kacang gajus paling murah. Pls buy here.
  • Magnet fridge pun ada jugak.

3.   Lee Garden Hotel Plaza (walking distance from hotel)
  • I jalan2 here masa tu mcm around 2:30pm. Panas la jugak. Nothing much. I tak ingat ada apa sbb i dah dapat apa yg i nak haha sorry. Ramai gi jalan2 sini at night. Sbb ala ala pasar malam. Tapi ada satu uncle tu kata better gi Asean Bazaar Night sbb lagi murr situ!

4.   Central Festival Mall (by Grab)
  • Window Shopping
  • Omg mall ni best best. Kitorang gi watsons dia. Besar!!! Survey 7e!!! Pastu gi kedai RM2. Best! Comel2! I beli beg sbb nak borong burger CP je dkt daiso/diy hihihi. Best la. Jalan2 sejukkkk. 

5.   Asean Night Bazaar 125 BAHT (MY ULTIMATE FAV PLACE!!!!!!)
ehehe nampak tak muka happy makan lokcing murahan sedap nak mampos weh
Fresh juice sumpah sedap and murah. Beli! Nutella banana pancake pun wajib beli dgn akak2 ni!
If u love udang galah, buy these huge 5 udang galah around RM20 ni eheh.
  • Padthai pakcik 40
  • Nutella pancake 45
  • Fruit juice 25
  • Lokcing 20 
  • Sushi 50 TAKSEDAP
  • omellette scallop/oyster 40 ok la
  • Bihun tomyam 40 meh

DAY 2
1.   CHABURA DIMSUM 175 BAHT

  • Tepi 7 eleven yang sangat besar. 
REVIEW: AMBIK DIMSUM YG MANA YG U NAK OKEH. Ada dimsums, greentea, and seafood. Amik banyak pun takpe sbb mmg semua sedap! Jgn kedekut! Murah je sini. I makan 7 dimsum taksilap. + 1 pau. Baru rm20 hihi. Kenyang! Pau greentea sedap! Terus amik banyak2 sbb susah nak tambah order, ramai orang woi.
  • Nasi goreng tomyam dia kureng

2.   WAT HAT YAI NAI (TEMPLE) 

*takyah gi pun takpe. Tapi sebab taktahu nakpi mana 😂🤣

3.  CENTRAL MOSQUE SONGKHLA (MASJID)
  • Masjid ni sumpah sejuk berangin walaupun the sun is scorching 🥵  kami lepak until 3:30pm
  • View lawa. Very calming <3

4.  KHLONG HAE Floating Market 135 BAHT



  • Maggi kerabu 30
  • Air kelapa 20
  • Hotdog pulut 65
  • Quail eggs 20

5.   WINE VILLAGE / PRUKSA PARK (free entry)


6.   GREENWAY MARKET 130 BAHT

  • Fruit juice 30
  • Makan nasi and tomyam 95
  • HONESTLY I DONT LIKE THIS PLACE. Overrated. I lagi suka Asean Night Bazaar. Shopping dkt sana lagi murah and tenang(?) idk. Makan sini pun tak banyak halal choices. But last dinner dah dekat Hatyai :( 
  • Tapi shopping sini leh tahan la. Baju around rm25+ nope for me haha. And then kasut monobo paling murah weh 100 baht je???? RM14 je sepasang?????/ ugh

DAY 3
7E shopping 605 BAHT
  • Kitorang lepas subuh terus gerak gi 7E yang tepi chabura dimsum sebab 7E dekat dgn hotel semua kecik and banyak burger dah habis T_T even susu meiji kosong weh. Sumpah nak nangis malam Day 2 tu haha.
  • But alhamdulillah rezeki gi 7E situ terus grab semua benda yg kami nak.
  • 🍔 5 Chicken campur + 🍔 6 Shrimp + 6 meiji milk.
  • TOTAL burger 40baht x 11 = 440 BAHT
  • TOTAL meiji milk 27.50baht x 6 =  165 BAHT
  • TOTAL SHOPPING 7E = 605 BAHT
Hehehehe done! Ayuh pulang~
Alhamdulillah worth sangat2. Best! Would definitely come again <3

oh last. Ni currency i simpan dalam notes i hihihi. Senang cerita,
Any baht price x 0.14 = MYR.
BAHT 
RM
20
RM2.8
25
RM3.5
30
RM4.2
35
RM4.8
40
RM5.50
45
RM6.20
50
RM7
80
RM11
100
RM14
150
RM21
200
RM28



Pastu ni ada macam iklan abang grab tu suruh share. Not bad package dia :)
Dia bawak kereta 6 seater. Sesuai untuk family la. Bayar je dia untuk jadi transporter + tour guide kita hehe.

No comments:

Post a Comment

Hi. Do leave me a comment.
Your comment is highly appreciated. Seriously☺!!